Strahinja Rašović (©VSS)
Strahinja Rašović (©VSS)

Evropsko prvenstvo izmešteno iz Izraela u Hrvatsku: Srbija u Zagrebu napada medalju i olimpijsku vizu

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.11.23. | 15:25

Pored hrvatskog glavnog grada i Dubrovnik će biti domaćin kontinentalnog vaterpolo šampionata

Izrael je proglasio ratno stanje, bitke se vode u pojasu Gaze i postojala je samo jedna mogućnost - da organizacija Evropskog prvenstva bude nekome drugom dodeljena. LEN je dugo veća i doneo konačnu odluku: kontinentalna smotra za vaterpoliste održaće se u Hrvatskoj, a za vaterpolistkinje u Holandiji. 

Hrvatska i Holandija su dale predloge za domaćinstva, a krovna organizacija ih je usvojila. Datumi odigravanja ostali su nepromenjeni. Vaterpolisti će se od 4. do 16. januara boriti za medalje i olimpijsku vizu, i to u Dubrovniku i Zagrebu. Završnica će se održati u glavnom gradu Hrvatske, dok će ženski turnir biti od 5. do 13. istog meseca u Ajndhovenu. 

Izabrane vesti

Srbija na Svetskom prvenstvu u Fukuoki nije uspela da obezbedi olimpijsku vizu, prvu priliku je propustila, ali će iduće godine imati dve. Na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj, a ukoliko ni tu ne osigura mesto u Parizu, narednu će imati na novoj planetarnoj smotri, koja se u februaru održava u Kataru. 

Biće to šansa za novu generaciju srpskih vaterpolista da osvoje prvu medalju još od Olimpijskih igara u Tokiju, kao i normu za Pariz, što nimalo neće biti lako. Razloga je nekoliko. Sa Evropskog prvenstva u Zagrebu i Dubrovniku samo će jedna reprezentacija čekirati mesto u avionu za Grad svetlosti. To su već uradile Francuska, kao domaćin, Mađarska i Grčka, tako da če te tri selekcije isključivo loviti medalju. 

Primera radi, ukoliko bi finale kontinentalne smotre bilo reprezia planetarne, to jeste Mađari i Grci se ponovo našli u finalu, trećeplasirani tim bi ugrabio olimpijsku vizu. 

Otežavajuća okolnost za Delfine je što se Evropsko prvenstvo igra u drugačijem sistemu, podeljeno je u dve divizije. Srbija će imati lakše protivnike u grupnoj fazi, suparnici će joj biti Nemačka, Izrael i Malta, međutim, moraće da dobije tri vrhunska tima u nokaut fazi kako bi osvojila medalju.

Ako bi Srbija bila prva u grupnoj fazi, u osmini finala bi igrala protiv četvrtoplasiranog iz A grupe u kojoj igraju Crna Gora, Španija, Francuska i Hrvatska. A, u slučaju prolaza bi ukrstila sa najboljim timom iz B grupe u kojoj su Mađarska, Italija, Grčka i Gruzija. 

Vraški težak posao... 

Razlog zašto ima otežan put leži u činjenici da je bila deveta na prethodnom Evropskom prvenstvu igranom u Splitu. Ali, isto tako se štošta promenilo nabolje u igri dvostrukog uzastopnog olimpijskog šampiona o čemu govori i četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u Fukuoki.

Hrvatska će treći put u ovom veku biti domaćin najboljim evropskim reprezentacijama, Zagreb drugi. Šampionat Starog kontinenta održan je u hrvatskoj prestonici 2010. godine, domaća reprezentacija uzela je zlato pobedivši Italiju u finalu, dok je Srbija bila treća. Sada će kontinentalna smotra biti održana u dva grada, ali je završnica rezervisana za - Zagreb. 

U Dubrovniku će biti igrane pojedine utakmice gruone faze, kao i razigravanje od devetog do 16. mesta, dok će najboljih osam o konačnom poretku, medaljama i olimpijskoj normi odlučivati na bazenima kraj Save.



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara